Hogyan éljük túl a saját esküvőnk szervezését?

Cikkek

Egy átlagos ember hosszú élete során rengeteg eseményen, bulin és rendezvényen vesz részt. Mások vagyunk, mások a preferenciáink. Egy dologban azonban kétséget kizárva egyetérthetünk: a házasságkötés az ember életének egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb eseménye.
Ritkán esik szó a színfalak mögötti világról, amíg az ifjú pár a Nagy Nap kitűzésének napjától végül a ceremónián találja magát.
Még a legstabilabb párkapcsolatban élőket is megviselheti az a tömény mennyiségű kérdés, ami ilyenkor felmerül a szervezés kapcsán. A kérdések csak úgy záporoznak és a segíteni vágyó rokonok ötletei sem mindig könnyítik meg a helyzetünket: hol legyen a ceremónia/vendégfogadás, milyen szín domináljon, legyen e fénydekoráció, ha igen, milyen; nem is beszélve a milyen legyen a torta, kiket hívjanak meg húsba vágó kérdésekről… és a sor végeláthatatlan. Az alábbiakban öt tuti tippet adunk mindezek túléléséhez.

Ne felejtsétek el: ez a Ti napotok, minden úgy legyen, ahogy ti szeretnétek!

Mindenképpen érdemes előre gondolkodni és inspirációkat gyűjteni az esküvőtök kapcsán. Ha vendégként vagytok hivatalosak egy esküvőre, ahol tetszik valami, írjátok fel magatoknak, mert egy idő után feledésbe merül és igazán jól tud jönni, ha nem nektek kell feltalálni a spanyolviaszt. Amit leírtatok, akkor ahhoz viszont érdemes tartani magatokat. Nagyon könnyen el lehet veszni a teendők útvesztőjében, nem is beszélve a jószándékú rokonok és barátok „tuti ötleteiről”, akiket persze semmiképpen sem akartok megbántani. Ragaszkodjatok ahhoz, amit Ti szeretnétek, végtére ez a nap rólatok szól, a vendégek Titeket ünnepelnek.

Dolgozzatok szolgáltatókkal!

Fogadjátok el: nem fogtok tudni mindent egyedül megcsinálni. Az élet önmagában sem egyszerű, nem is beszélve arról, ha egy esküvő összes előkészülete a Ti nyakatokba zúdul. Nem áll meg az élet sajnos csak azért, mert nektek a Nagy Napot kell szervezni, a csekkek csak jönnek és jönnek, és a főnökötök sem fog örömmel elengedni Titeket minden nap egy újabb darab szalvéta vagy virágdekoráció kiválasztása miatt.
De hurrá! Van egy jó hírünk: léteznek szolgáltatók, akik arra tették fel életüket, hogy a háttérben észrevétlenül, de nagy hatékonysággal segítsenek titeket át az előkészületek dzsungelén. Az egyszerű halandó azt gondolná, hogy bármilyen szolgáltató csakis méregdrága lehet. Ez persze tévhit. Hiszen ki, ha nem ők ismernék a legjobb minőségű alapanyagokés esküvői kellékek olcsó lelőhelyét? Ki, ha nem ők tudnák úgy alakítani az elképzeléseiteket, hogy az a pénztárcátokhoz passzoljon?

Randizzatok újra, meg újra, meg újra és újra

Ha megvannak a megfelelő szolgáltatók (dekoros, fotós, fénytechnikus, zenekar, vőfély stb.), dőljetek hátra és nyomás randizni! Nincs is annál jobb, mint elmenni moziba vagy étterembe kettesben, esetleg gurulni egyet a természetben vadiúj bringátokkal, vagy éppen karaokézni a barátaitokkal ahelyett, hogy azon bosszankodtok, hogy vajon időben érkezik e a négy hónappal ezelőtt Kínából megrendelt ledfüggöny, ami természetesen hideg fényű lesz, mikor Ti mindenképpen meleg fényű fényt szerettetek volna.
Ha már ott vagytok a randin, kérlek, ki se ejtsétek az „E” betűs szót! Nevessetek sokat, élvezzétek egymás társaságát. Higgyétek el, a minőségi időért igazán hálásak lesztek a Nagy Napon.

Ne költekezzetek túl!

Határozzátok meg az esküvőre szánt kereteteket, és tartsátok magatokat ahhoz: ez ennyire egyszerű.

Kössetek egymással kompromisszumot!

Még a legtökéletesebben összeillő pár sem ért mindig mindenben egyet, ez tény. Ezzel nincs is gond. A probléma akkor kezdődik, amikor jönnek a kérdések, dilemmák, a „mi hol olcsóbb” kérdéskör, és a pár tagjai máris elefántot csinálnak a bolhából. Tudjuk, hogy kompromisszumot kötni némelyeknek igen nehezére esik, de legalább próbáljátok meg. Menni fog!
Ha mégsem, akkor sem érdemes egymásnak esni. Ebben az esetben keressetek egy harmadik utat és járjátok azt végig. Így senkinek sem lesz olyan érzése, hogy az ő ötlete rosszabb vagy kevesebb lett volna a társa gondolatainál, és mindkét fél win-win szituációban találja máris magát.

Szerintünk nagyon is túl lehet élni a tervezési szakaszt, sőt! még élvezni is lehet (kell). Mindezt persze a legkönnyebb akkor, ha hagyjátok, hogy szakavatott szolgáltatók a segítségetekre legyenek. Világítsanak nektek, szórakoztassanak titeket és mindenben a ti igényeiteknek megfelelő feltételeket teremtsenek. Senki sem szeretné, ha az esküvői képein azt látná viszont, amint menyasszonyként a tortát vagy éppen a szalvétákat ellenőrzi és rossz fények között toporog kisírt szemekkel, vörös fejjel.